Welke vaarbewijzen zijn er

Er zijn 4 soorten vaarbewijzen

  • Klein vaarbewijs voor plezierschepen met een lengte tot 25 meter
  • Grootpleziervaartbewijs met dit vaartbewijs mag je met plezierschepen varen tot 40 meter lengte (geen vaarbewijs, maar soort ontheffing van GVB)
  • Beperkt groot vaarbewijs voor beroepsmatige vaart voor schepen tussen 20 en 40 meter lengte
  • Groot vaarbewijs voor de grote (beroeps)vaart

Met een klein vaarbewijs mag je plezierschepen varen tot 25 meter lengte.

Dat is een schip zo groot als een zwembad in een middelgrote stad. Maar je mag met hetzelfde klein vaarbewijs ook beroepsmatig varen. En wel schepen met een lengte tot 20 meter. Denk aan een pont (afhankelijk van het vaargebied), een bagger- of een peilschip.
Je mag ook betalende passagiers meenemen, maar dan gaat het om maximaal 12 personen. Dan praten we over maximaal 14 opvarenden. Jij (de schipper) en eventueel 1 niet betalende matroos en de 12 betalende passagiers.

Voor het varen op de Noordzee is geen vaarbewijs vereist, wel echter voor het bevaren van de zeehavens!

Wil je bedrijfsmatig gaan varen, dan moet je naast je vaarbewijs in het bezit zijn van een marifoon met het bijbehorende marifooncertificaat.

Wat betekent 1 of 2, A of B achter 'vaarbewijs'?

Vaarbewijs 1 of A
Voor het varen op rivieren, kanalen en meren m.u.v.:

  • de Westerschelde;
  • de Oosterschelde;
  • het IJsselmeer (incl. Markermeer en IJmeer, excl. Gouwzee);
  • de Waddenzee;
  • de Eems;
  • de Dollard.

Vaarbewijs 2 of B
Voor het varen op alle Nederlandse binnenwateren.

Koop je een sleepboot, let op de lengte!

Je mag zelfs met een sleep- of duwboot vrachten meenemen, mits deze vrachten niet langer zijn dan 20 meter. Ben je van plan om een sleep- of duwboot aan te schaffen, let dan op de lengte. Is deze namelijk langer dan 25 meter, wordt het een ander verhaal.
Zelfs indien je dit schip uitsluitend voor plezier gebruikt, heb je namelijk een beperkt groot vaarbewijs nodig. En om dit papiertje te bemachtigen moet je kunnen aantonen dat je minimaal 3 jaar beroepsmatig op de binnenvaart hebt gevaren.

Noot
Er bestaat een vrijstellingsregeling, een ontheffingscertificaat voor sleepboten. Met dit certificaat kun je aantonen dat er niet meer beroepsmatig gevaren wordt met de sleepboot. Dat houdt in dat je er ook niet meer mee mag slepen en dat de boot wordt aangemerkt als een pleziervaartuig.

Schepen langer dan 25 meter

Heb je een schip met een lengte groter dan 25 meter en vaar je daarmee voor je plezier, dan moet je niet alleen in het bezit zijn van het klein vaarbewijs, maar dien je tevens het grootpleziervaartbewijs (GPb) te halen. Om dit papiertje te bemachtigen moet je, naast een theorietest, ook een praktijktest afleggen. Dit mag op je eigen schip. Met dit GPb mag je dan ook schepen varen tot 40 meter lengte.

Om zelfstandig alle andere schepen te mogen besturen heb je minimaal het (Beperkt) Groot Vaarbewijs nodig. Deze kan je alleen krijgen indien je kunt aantonen dat je minimaal drie of vier jaar vaartijd op de binnenvaart hebt (langer dan 15 meter en/of beroepsmatige vaart) en vervolgens voor de diverse vakken een theorietest hebt behaald.

Welk vaarbewijs voor welk schip?

Schepen tot 15 meter lengte die niet sneller kunnen varen dan 20 km/uur. Geen
Een rubberboot, motorboot, waterscooter of jetski die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur en niet langer is dan 25 meter. KVB
Schepen met een lengte van 15 tot 25 meter die u niet bedrijfsmatig gebruikt. KVB
Een schip met een lengte van 15 tot 20 meter dat voor bedrijfsmatig gebruik is bedoeld of bedrijfsmatig wordt gebruikt. KVB
Een sleepboot of duwboot die u gebruikt om een schip met een lengte van maximaal 20 meter te slepen, langszij mee te voeren of te duwen. KVB
Een pleziervaartuig van 25 tot 40 meter lang. GPb
Een schip voor bedrijfsmatig vervoer met een lengte van 20 tot 40 meter. BGVB
Een sleepboot of een duwboot met een lengte van 25 tot 40 meter, die u alleen als pleziervaartuig gebruikt. BGVB
Een schip voor bedrijfsmatig vervoer met een lengte van minimaal 40 meter. GVB
Een pleziervaartuig met een lengte van minimaal 40 meter. GVB
Een passagiersschip voor bedrijfsmatig vervoer van meer dan 12 passagiers. GVB
Een sleepboot of duwboot met een lengte van minimaal 40 meter, die u alleen als pleziervaartuig gebruikt. GVB
Een schip dat een ander schip met een lengte van 20 meter of langer sleept, duwt of langszij (vast) meeneemt. GVB

Theorie en praktijk

Klein Vaarbewijs Geen praktijktoets nodig. Alleen een theorie-examen
Grootpleziervaartbewijs Theorie een praktijktoets verplicht, geen vaartijd nodig.
Beperkt groot vaarbewijs 3 jaar vaartijd (3 keer 180 vaardagen) kunnen aantonen + diverse theorie en praktijk examens.
Groot vaarbewijs 4 jaar vaartijd (4 keer 180 vaardagen) kunnen aantonen + diverse theorie en praktijk examens.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit overzicht, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

 

Goed voorbereid

Om je voor te bereiden of om achteraf nog eens wat na te lezen, zijn de volgende boeken een leuk cadeautje (en via mij te bestellen):

Klein Vaarbewijs I en II

Het boek Klein Vaarbewijs I en II van de Vaarbewijs Academy is er voor jou. Wil je optimaal kunnen genieten van je favoriete watersport? Met een Vaarbewijs op zak kun je veilig en goed voorbereid met je motorboot, zeiljacht of snelle motorboot het water op. In dit cursusboek leer je precies wat je nodig hebt om de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2 te behalen. De examenstof wordt in dit boek helder uitgelegd en verduidelijkt met veel praktijkvoorbeelden, leerzame illustraties en foto’s. Daarnaast maak je je de leerstof volledig eigen met de handige oefenvragen in het boek en de 200 gratis online proefexamenvragen. Zo ga je perfect voorbereid de examens in. Deze nieuwe editie is geheel bijgewerkt volgens de laatste exameneisen.

 

Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen

Met dit oefenboek vol Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen heb je het ideale leermiddel in handen om je voor te bereiden op het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2. Met de ruim 800 vragen in dit boek kun je jouw kennis van de leerstof testen en vergroten. De volgorde van de vragen is gelijk aan de exameneisen van het CBR.
Omdat afbeeldingen vaak meer zeggen dan woorden, is naast elke vraag een illustratie geplaatst. De vraag wordt daardoor duidelijker en je inzicht in de leerstof vergroot.
Dit oefenboek is een uitstekende aanvulling op een cursusboek of vaarbewijscursus.

Doen?

Cursus volgen? Kijk op de Vaarbewijs 1 of Vaarbewijs 2 pagina voor de data en locatie's of stuur mij een mail voor meer informatie.

Weerinfo

Buienradar

Zeilboeken

Contact voor meer info

captcha
Herladen

JasperJ op Facebook

Leuke filmpjes Vaartheorie