Klein Vaarbewijs 2

Een cursus Klein Vaarbewijs 2.kvb2 betonning

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen van een schip dat langer is dan 15 meter of een boot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, motorboot of rubberboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/h heb je een Vaarbewijs nodig.

Klein Vaarbewijs II (KVB2)

Ongeveer de helft van de mensen met een Klein Vaarbewijs heeft dit voor zijn huidige boot niet nodig. Ook als een Vaarbewijs niet verplicht is, raadt JasperJ je aan om het toch te halen. Zo heb je meer kennis van de regels op het water, het manoeuvreren en veiligheidsmaatregelen. En dus meer vertrouwen en plezier op het water!

Voor het besturen van een vaarbewijsplichtige boot op het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer, de Wester- en Oosterschelde, de Waddenzee en de Eems en de Dollard heb je een Klein Vaarbewijs II (KVB2) nodig. Hierbij ligt de nadruk op navigatie op ruimer water.

Onderwerpen die binnen het KVB2 vallen zijn:

  • E: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op ruime wateren (SRW);
  • F: meteorologie (het weer, fronten), kaart lezen, koersbepalingen, getij, GPS en kaartpassen;

Voor het behalen van Klein Vaarbewijs II moet je de examens van zowel 1 als 2 gehaald hebben.
Het Klein Vaarbewijs 2 is tevens een International Certificate of Competence (ICC) Coastal waters (kustwateren).

In veel landen moet je, als je een schip wilt huren, een vaarbewijs kunnen overleggen.

De cursus

Klein Vaarbewijs 1 of 2De vaarbewijslessen zullen een praktische invulling hebben. Uiteraard is er koffie of thee en zijn er koekjes aanwezig. De cursus wordt gegeven aan de hand van het cursusboek Klein Vaarbewijs van Vaarbewijs Academy (niet inbegrepen in de cursusprijs).

Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die gewoon geleerd moeten worden, maar ook voor onderdelen die meer inzicht vereisen. Deze praktische vaardigheden zullen uitgebreid geoefend worden gedurende de lesavonden. Deze cursus omvat o.a. de voorschriften en vaarregels op de binnenwateren, de (brand)veiligheid aan boord, de betonning en het varen en manoeuvreren in bijzondere omstandigheden.

Klein Vaarbewijs 1 of 2

Locaties

De cursussen Klein Vaarbewijs 1 en 2 kunnen op verschillende locaties gevolgd worden.
De meeste locaties zitten in het midden van het land (Almere, Vinkeveen, Amsterdam, Utrecht, Ede).

Mocht je zelf een groep(je) hebben en een cursus op locatie willen, dan is dat ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij een vereniging  of bedrijf. Hierbij ga ik uit van 4 dagdelen of 2 dagen. Vraag vooral naar de mogelijkheden!

Deze cursus is uiteraard ook online (via Zoom) mogelijk. Dat staat dan bij onderstaande data aangegeven.
Op die manier is het veilig en gezond mogelijk om toch de cursus Kleinvaarbewijs 2 te doen en je voor te bereiden op het nieuwe vaarseizoen.

Data

Op dit moment staan de volgende cursussen gepland (klik op de cursusnaam voor meer info):

Er is nog even geen cursus in de planning. Kom snel nog eens terug!

 

Priveles

Klein Vaarbewijs 1 of 2Liever les in je eentje? Wellicht bij jou thuis? Of met je partner of buren?
Ook dat is mogelijk. Dan kunnen we de inhoud afstemmen op jouw wensen en agenda.
Per dagdeel (2,5 uur) kost dit € 195,-. Dit is incl. btw en excl. reiskosten (€ 0,25/km, vanaf Utrecht, eerste 50 km inbegrepen).

Vul het contactformulier hieronder in, mail of bel voor meer informatie.

Zie ook de reacties van cursisten die je voor gingen!

Examens

Het afnemen van examens is door de overheid toegewezen aan één instantie: het CBR. Binnen het CBR is er een aparte afdeling voor de binnen- en recreatievaart. Met een eigen servicedesk en organisatie. Dat is de afdeling CCV.

Voor het examen geldt geen minimum leeftijd, maar het Vaarbewijs ontvang je pas als je 18 bent. Voor informatie over de examendata, prijs, plaats en inschrijving kan je de site van het CBR raadplegen. Examen doen kan bijna alle dagen van de week op 20 verschillende locaties in Nederland. Tip: plan je examen op tijd, zodat je vlak na de cursus examen kunt doen. Dan is alle kennis nog vers aanwezig.

Cursusmateriaal

Zorg dat je een boek hebt bij aanvang van de cursus. Er zijn meerdere boeken op de markt die je kunt gebruiken bij de zelfstudie. De hieronder genoemde boeken worden het meest gebruikt.
Daarnaast maak ik gebruik van een powerpoint-presentatie die je kunt downloaden onder Extra's/Handige documenten.

Klein Vaarbewijs

   

Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen

Klein Vaarbewijs I en II

Leidraad voor het Vaarbewijs

Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen kopen bij JasperJ Klein Vaarbewijs Academy kopen bij JasperJ Leidraad voor het Vaarbewijs kopen bij JasperJ
Auteur(s): Bas Henrichs, Henk Plaatje Auteur(s): Bas Henrichs, Thom Hoff, Adelbert van Groeningen en Toni Rietveld Auteur(s): Richard Vooren
Pagina's: 248
Gewicht: 494 gr
Afmetingen: 243x169x12 mm
Pagina's: 452
Gewicht: 842 gr
Afmetingen: 242x167x22 mm
Pagina's: 256
Gewicht: 560 gr
Afmetingen: 2463x171x17 mm
Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com
     

Klein Vaarbewijs I+II

Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2

 
Klein Vaarbewijs ANWB kopen bij JasperJ Studiewijzer Klein Vaarbewijs VBO kopen bij JasperJ Kijk op mijn boekenpagina voor meer leuke, interessante en handige boeken over varen
Auteur(s): Eelco Piena Auteur(s): Ben Ros  
Pagina's: 356
Gewicht: 675 gr
Afmetingen: 243x168x18 mm
Pagina's: 241
Gewicht: 907 gr
Afmetingen: 298x210x13 mm
 
Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com  

Naast je boek, gebruik ik powerpoint dia's. Deze ontvang je van mij vooraf via de email. Dat is een uittreksel van de belangrijkste onderwerpen en helpt je om de stof gestructureerd en beknopt tot je te nemen. Hier staan ook oefenopgaven in om de stof te herhalen.

Wetten en reglementen

De links naar de diverse wetten en reglementen die voorbij komen bij het Klein Vaarbewijs kan je hier vinden.
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige reglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan. Blader er eens door als je de stof hebt doorgenomen.

Kwaliteit

Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ aangesloten bij de Vereniging Instructeurs en Opleiders Kleinvaarbewijs (VIOK). Via deze vereniging zijn we een aanspreekpunt voor overheid en examenpartij CBR (CCV Recreatievaart). Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Voor deze cursussen werken wij o.a. samen met:

Vaarbewijs Academy Zeilschool de Vinkeveense Plassen Amorgos Zeilvakanties Rijschool Dam
Zeilschool IJburg VIOK Jaap Speelziek rijopleidingen CBR CCV Vaarbewijs

Weerinfo

Buienradar

Zeilboeken

Contact voor meer info

captcha
Herladen

JasperJ op Facebook

Leuke filmpjes Vaartheorie