nlenfrdeites

Klein Vaarbewijs 2

Een cursus Klein Vaarbewijs 2.kvb2 betonning

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen van een schip dat langer is dan 15 meter of een boot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, motorboot of rubberboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/h heb je een Vaarbewijs nodig.

Klein Vaarbewijs II (KVB2)

Ongeveer de helft van de mensen met een Klein Vaarbewijs heeft dit voor zijn huidige boot niet nodig. Ook als een Vaarbewijs niet verplicht is, raadt JasperJ je aan om het toch te halen. Zo heb je meer kennis van de regels op het water, het manoeuvreren en veiligheidsmaatregelen. En dus meer vertrouwen en plezier op het water!

Voor het besturen van een vaarbewijsplichtige boot op het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer, de Wester- en Oosterschelde, de Waddenzee en de Eems en de Dollard heb je een Klein Vaarbewijs II (KVB2) nodig. Hierbij ligt de nadruk op navigatie op ruimer water.

Onderwerpen die binnen het KVB2 vallen zijn:

  • E: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op ruime wateren (SRW);
  • F: meteorologie (het weer, fronten), kaart lezen, koersbepalingen, getij, GPS en kaartpassen;

Voor het behalen van Klein Vaarbewijs II moet je de examens van zowel 1 als 2 gehaald hebben.
Het Klein Vaarbewijs 2 is tevens een International Certificate of Competence (ICC) Coastal waters (kustwateren).

In veel landen moet je, als je een schip wilt huren, een vaarbewijs kunnen overleggen.

De cursus

Klein Vaarbewijs 1 of 2De vaarbewijslessen zullen een praktische invulling hebben. Uiteraard is er koffie of thee en zijn er koekjes aanwezig. De cursus wordt gegeven aan de hand van het cursusboek Klein Vaarbewijs van Vaarbewijs Academy (niet inbegrepen in de cursusprijs).

Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die gewoon geleerd moeten worden, maar ook voor onderdelen die meer inzicht vereisen. Deze praktische vaardigheden zullen uitgebreid geoefend worden gedurende de lesavonden. Deze cursus omvat o.a. de voorschriften en vaarregels op de binnenwateren, de (brand)veiligheid aan boord, de betonning en het varen en manoeuvreren in bijzondere omstandigheden.

Klein Vaarbewijs 1 of 2

Locaties

De cursussen Klein Vaarbewijs 1 en 2 kunnen op verschillende locaties gevolgd worden.
De meeste locaties zitten in het midden van het land (Almere, Vinkeveen, Amsterdam, Utrecht, Ede).

Mocht je zelf een groep(je) hebben en een cursus op locatie willen, dan is dat ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij een vereniging  of bedrijf. Hierbij ga ik uit van 4 dagdelen of 2 dagen. Vraag vooral naar de mogelijkheden!

Deze cursus is uiteraard ook online (via Zoom) mogelijk. Dat staat dan bij onderstaande data aangegeven.
Op die manier is het veilig en gezond mogelijk om toch de cursus Kleinvaarbewijs 2 te doen en je voor te bereiden op het nieuwe vaarseizoen.

Data

Op dit moment staan de volgende cursussen gepland (klik op de cursusnaam voor meer info):

 

Priveles

Klein Vaarbewijs 1 of 2Liever les in je eentje? Wellicht bij jou thuis? Of met je partner of buren?
Ook dat is mogelijk. Dan kunnen we de inhoud afstemmen op jouw wensen en agenda.
Per dagdeel (2,5 uur) kost dit € 175,-. Dit is incl. btw en excl. reiskosten (€ 0,25/km, vanaf Utrecht, eerste 50 km inbegrepen).

Vul het contactformulier hieronder in, mail of bel voor meer informatie.

Zie ook de reacties van cursisten die je voor gingen!

Examens

Het afnemen van examens is door de overheid toegewezen aan één instantie: het CBR. Binnen het CBR is er een aparte afdeling voor de binnen- en recreatievaart. Met een eigen servicedesk en organisatie. Dat is de afdeling CCV.

Voor het examen geldt geen minimum leeftijd, maar het Vaarbewijs ontvang je pas als je 18 bent. Voor informatie over de examendata, prijs, plaats en inschrijving kan je de site van het CBR raadplegen. Examen doen kan bijna alle dagen van de week op 20 verschillende locaties in Nederland. Tip: plan je examen op tijd, zodat je vlak na de cursus examen kunt doen. Dan is alle kennis nog vers aanwezig.

Cursusmateriaal

Zorg dat je een boek hebt bij aanvang van de cursus. Er zijn meerdere boeken op de markt die je kunt gebruiken bij de zelfstudie. De hieronder genoemde boeken kan je ook bij mij bestellen door een mail te sturen met adresgegevens. Dan ontvang je van mij een bericht met een betaallink en stuur ik het boek naar je op of neem het mee naar de cursus.

Boek

Beschrijving

Prijs

Bestellen

Klein Vaarbewijs, Vaarbewijs Academy
Jongste speler op de markt. Heeft goed gekeken naar de Leidraad en het boek van de ANWB (is zelfs een tijdje vervangend boek voor ANWB geweest). Alles staat er in en daarmee is het boek ook goed als naslagwerk te gebruiken.

Wil je optimaal kunnen genieten van je favoriete watersport? Met een Vaarbewijs op zak kun je veilig en goed voorbereid met je motorboot, zeiljacht of snelle motorboot het water op. In dit cursusboek leer je precies wat je nodig hebt om de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2 te behalen. De examenstof wordt in dit boek helder uitgelegd en verduidelijkt met veel praktijkvoorbeelden, leerzame illustraties en foto’s. Daarnaast maak je je de leerstof volledig eigen met de handige oefenvragen in het boek en de 200 gratis online proefexamenvragen. Zo ga je perfect voorbereid de examens in. Deze nieuwe editie is geheel bijgewerkt volgens de laatste exameneisen.

Stel je eigen leerpakket samen! Combineer dit cursusboek met:
• Online leren (e-learning) - Leer in het tempo dat bij jou past;
• Cursussen op locatie - Samen leren is leuker. Inclusief extra uitleg door zeer ervaren cursusleiders;
• Examentrainingen - Online of op locatie;
• Vaarlessen - Breng je kennis meteen in de praktijk;

€ 20,99  
bestel boek Vaarbewijs Academy Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen
Met dit oefenboek heb je het ideale leermiddel in handen om je voor te bereiden op het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2. Met de ruim 800 vragen in dit boek kun je jouw kennis van de leerstof testen en vergroten. De volgorde van de vragen is gelijk aan de exameneisen van het CBR. Omdat afbeeldingen vaak meer zeggen dan woorden, is naast elke vraag een illustratie geplaatst. De vraag wordt daardoor duidelijker en je inzicht in de leerstof vergroot. Dit oefenboek is een uitstekende aanvulling op een cursusboek of vaarbewijscursus.
• Meer dan 800 oefenvragen
• Volledig geïllustreerd
• Sluit perfect aan op het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2
• Inclusief losse oefenkaart voor het examen Klein Vaarbewijs 2 en een los antwoordenvel
€ 15,99 bestel boek Oefenvragen Vaarbewijsexamen
bestel Leidraad Klein Vaarbewijs boek

Leidraad voor het Vaarbewijs
Dit cursusboek bevat de complete examenstof van het examen Klein Vaarbewijs 1 en 2. Het boek sluit aan op de exameneisen zoals die voor het Klein Vaarbewijs zijn vastgesteld.

De Leidraad voor het Vaarbewijs is het resultaat van jarenlange lespraktijk. Opmerkingen en vragen van cursisten hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de ontwikkeling van vorm en inhoud. De tekst is voorzien van duidelijke illustraties. Bovendien zijn losse kaartfragmenten van het Markermeer en de Waddenzee (examenkaarten) bijgevoegd.
Het boek sluit af met vragen onderverdeeld per hoofdstuk en is het ideale hulpmiddel bij de studie voor het Klein Vaarbewijs 1 en 2.

€ 20,99 bestel boek Leidraad Vaarbewijs
bestel Klein Vaarbewijs boek ANWB Klein Vaarbewijs 1 & 2, ANWB
Het populairste Vaarbewijsboek van Nederland verschijnt weer in een nieuwe editie! Het boek is geheel bijgewerkt volgens de laatste exameneisen. Hier vind je alle examenstof, gecombineerd met praktijkvoorbeelden, samenvattingen en oefenvragen – allemaal helder beschreven en met duidelijke illustraties.
€ 20,99 bestel boek Klein Vaarbewijs ANWB
  Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2, VBO
Volledig gericht op het halen van het examen. Daarmee is de hoeveelheid stof beperkt en soms wat lastig in perspectief te plaatsen. Gevuld met heel veel oefenvragen.
 

Naast je boek, gebruik ik powerpoint dia's. Deze ontvang je van mij vooraf via de email. Dat is een uittreksel van de belangrijkste onderwerpen en helpt je om de stof gestructureerd en beknopt tot je te nemen. Hier staan ook oefenopgaven in om de stof te herhalen.

Wetten en reglementen

De links naar de diverse wetten en reglementen die voorbij komen bij het Klein Vaarbewijs kan je hier vinden.
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige reglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan. Blader er eens door als je de stof hebt doorgenomen.

Kwaliteit

Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ aangesloten bij de Vereniging Instructeurs en Opleiders Kleinvaarbewijs (VIOK). Via deze vereniging zijn we een aanspreekpunt voor overheid en examenpartij CBR (CCV Recreatievaart). Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Voor deze cursussen werken wij o.a. samen met:

Vaarbewijs Academy Zeilschool de Vinkeveense Plassen Amorgos Zeilvakanties Rijschool Dam
Zeilschool IJburg VIOK Jaap Speelziek rijopleidingen CBR CCV Vaarbewijs

Weerinfo

Buienradar

Zeilboeken

Contact voor meer info

captcha
Herladen

JasperJ op Facebook

Leuke filmpjes Vaartheorie

Testimonials

nlenfrdeites