In-company Vaarbewijs

Een cursus Klein Vaarbewijs bij je eigen organisatie (bedrijf, vereniging, club).

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen van een schip dat langer is dan 15 meter of een boot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, motorboot of rubberboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/h heb je een Vaarbewijs nodig.

Voor schepen tussen de 15 en 20 meter die bedrijfsmatig gebruikt worden is ook een vaarbewijs verplicht. Dus bijvoorbeeld een open rondvaartboot of (veer)pont. Wordt er bedrijfsmatig gevaren met een boot die harder kan dan 20 km/h, dan geldt ook hier een verplichting tot het hebben van een vaarbewijs.


Naast de verplichting, is het in alle andere gevallen ook fijn als iedereen in het bezit van het vaarbewijs is. Men is dan op de hoogte van de zelfde vaarregels, techniek en methodes. Hiermee kan je aantonen een 'voldoende bekwaam bestuurder' te zijn (BPR artikel 1.09). Ook de verzekeraar wordt daar blij van.

Klein Vaarbewijs (KVB)

Het Klein Vaarbewijs is verdeeld in deel 1 (KVB1) en deel 2 (KVB2). Deel 1 heb je nodig op de plassen, rivieren en meren in Nederland. Ga je op groter water varen (Markermeer, IJsselmeer, Westerschelde of Waddenzee), dan heb je deel 2 nodig.

Onderwerpen die binnen het KVB1 vallen zijn:

  • A: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op rivieren, kanalen en meren;
  • B: behandeling van voortstuwingswerktuigen (motoren), veiligheidsmaatregelen;
  • C: waterwegen (betonning, verlichting en borden), omstandigheden vaarwater (brughoogte, waterdiepte), elementaire meteorologie (het weer);
  • D: varen en manoeuvreren, maatregelen bijzondere omstandigheden;

Onderwerpen die binnen het KVB2 vallen zijn:

  • E: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op ruime wateren (SRW);
  • F: meteorologie (het weer, fronten), kaart lezen, koersbepalingen, getij, GPS en kaartpassen;

Voor het behalen van Klein Vaarbewijs II moet je de examens van zowel 1 als 2 gehaald hebben.

De cursus

Klein Vaarbewijs 1 of 2De vaarbewijs lessen zullen een praktische invulling hebben. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen.

Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die gewoon geleerd moeten worden, maar ook voor onderdelen die meer inzicht vereisen. Deze praktische vaardigheden zullen uitgebreid geoefend worden gedurende de lesavonden. Deze cursus omvat o.a. de voorschriften en vaarregels op de binnenwateren, de (brand)veiligheid aan boord, de betonning en het varen en manoeuvreren in bijzondere omstandigheden.

In overleg stellen we een programma op wat kan variëren van één dag tot bijvoorbeeld 5 dagdelen.
Uiteraard is het ook mogelijk om dit op afstand te doen, middels Zoom.

Neem contact op over de prijzen en mogelijkheden.

 

Examens

Het afnemen van examens is door de overheid toegewezen aan één instantie: het CBR. Binnen het CBR is er een aparte afdeling voor de binnen- en recreatievaart. Met een eigen servicedesk en organisatie. Dat is de afdeling CCV.

Voor het examen geldt geen minimum leeftijd, maar het Vaarbewijs ontvang je pas als je 18 bent. Voor informatie over de examendata, prijs, plaats en inschrijving kan je de site van het CBR raadplegen. Examen doen kan bijna alle dagen van de week op 20 verschillende locaties in Nederland. Tip: plan je examen op tijd, zodat je vlak na de cursus examen kunt doen. Dan is alle kennis nog vers aanwezig.

Wetten en reglementen

De links naar de diverse wetten en reglementen die voorbij komen bij het Klein Vaarbewijs kan je hier vinden.
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige reglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan. Blader er eens doorheen als je de stof hebt doorgenomen.

Cursusmateriaal

Zorg dat je een boek hebt bij aanvang van de cursus. Er zijn meerdere boeken op de markt die je kunt gebruiken bij de zelfstudie. De hieronder genoemde boeken kan je meteen bestellen bij Bol.com door op de links te klikken. Grotere aantallen (vanaf 10 stuks) kan je ook rechtstreeks bij mij bestellen door een mail te sturen met adresgegevens. Dan ontvang je van mij een bericht met een betaallink en neem ik de boeken mee naar de cursus.
Daarnaast maak ik gebruik van een powerpoint-presentatie die je kunt downloaden onder Extra's/Handige documenten.

Klein Vaarbewijs

   

Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen

Klein Vaarbewijs I en II

Leidraad voor het Vaarbewijs

Oefenvragen voor het Vaarbewijsexamen kopen bij JasperJ Klein Vaarbewijs Academy kopen bij JasperJ Leidraad voor het Vaarbewijs kopen bij JasperJ
Auteur(s): Bas Henrichs, Henk Plaatje Auteur(s): Bas Henrichs, Thom Hoff, Adelbert van Groeningen en Toni Rietveld Auteur(s): Richard Vooren
Pagina's: 248
Gewicht: 494 gr
Afmetingen: 243x169x12 mm
Pagina's: 452
Gewicht: 842 gr
Afmetingen: 242x167x22 mm
Pagina's: 256
Gewicht: 560 gr
Afmetingen: 2463x171x17 mm
Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com
     

Klein Vaarbewijs I+II

Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 & 2

 
Klein Vaarbewijs ANWB kopen bij JasperJ Studiewijzer Klein Vaarbewijs VBO kopen bij JasperJ Kijk op mijn boekenpagina voor meer leuke, interessante en handige boeken over varen 
Auteur(s): Eelco Piena Auteur(s): Ben Ros  
Pagina's: 356
Gewicht: 675 gr
Afmetingen: 243x168x18 mm
Pagina's: 241
Gewicht: 907 gr
Afmetingen: 298x210x13 mm
 
Bestellen bij Bol.com Bestellen bij Bol.com  

Naast je boek, gebruik ik powerpoint dia's. Deze ontvang je van mij vooraf via de email. Dat is een uittreksel van de belangrijkste onderwerpen en helpt je om de stof gestructureerd en beknopt tot je te nemen. Hier staan ook oefenopgaven in om de stof te herhalen.

Kwaliteit

Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ onder andere aangesloten bij de Vereniging Instructeurs en Opleiders Kleinvaarbewijs (VIOK). Via deze vereniging zijn we een aanspreekpunt voor overheid en examenpartij CBR (CCV Recreatievaart). Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Klanten

Organisaties die u voor gingen:

Jachthaven Lunenburg Zeilschool de Vinkeveense Plassen
Regatta Center Muiderzand Jaap Speelziek rijopleidingen WSV Wolphaartsdijk

Weerinfo

Buienradar

Zeilboeken

Contact voor meer info

captcha
Herladen

JasperJ op Facebook

Leuke filmpjes Vaartheorie