Een cursus Klein Vaarbewijs 2.
Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor het varen van een schip dat langer is dan 15 meter of een boot die sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, motorboot of rubberboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/h heb je een Vaarbewijs nodig.
Ongeveer de helft van de mensen met een Klein Vaarbewijs heeft dit voor zijn huidige boot niet nodig. Ook als een Vaarbewijs niet verplicht is, raadt JasperJ je aan om het toch te halen. Zo heb je meer kennis van de regels op het water, het manoeuvreren en veiligheidsmaatregelen. En dus meer vertrouwen en plezier op het water!
Klein Vaarbewijs II (KVB2)
Voor het besturen van een vaarbewijsplichtige boot op het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer, de Wester- en Oosterschelde, de Waddenzee en de Eems en de Dollard heb je een Klein Vaarbewijs II (KVB2) nodig. Hierbij ligt de nadruk op navigatie op ruimer water.
Onderwerpen die binnen het KVB2 vallen zijn:
- E: wettelijke bepalingen voor de veilige vaart op ruime wateren (SRW);
- F: meteorologie (het weer, fronten), kaart lezen, koersbepalingen, getij, GPS en kaartpassen;
Voor het behalen van Klein Vaarbewijs II moet je de examens van zowel 1 als 2 gehaald hebben.
Het Klein Vaarbewijs 2 is tevens een International Certificate of Competence (ICC) Coastal waters (kustwateren).
In veel landen moet je, als je een schip wilt huren, een vaarbewijs kunnen overleggen.
De cursus
De vaarbewijslessen zullen een praktische invulling hebben en beginnen om 19:30 uur. Uiteraard is er koffie of thee en zijn er koekjes aanwezig. De cursus wordt gegeven aan de hand van het cursusboek Klein Vaarbewijs van Vaarbewijs Academy (niet inbegrepen in de cursusprijs).
Er zal aandacht zijn voor onderwerpen die gewoon geleerd moeten worden, maar ook voor onderdelen die meer inzicht vereisen. Deze praktische vaardigheden zullen uitgebreid geoefend worden gedurende de lesavonden. Deze cursus omvat o.a. de voorschriften en vaarregels op de binnenwateren, de (brand)veiligheid aan boord, de betonning en het varen en manoeuvreren in bijzondere omstandigheden.
Locaties
De cursussen Klein Vaarbewijs 1 en 2 kunnen op verschillende locaties gevolgd worden.
De meeste locaties zitten in het midden van het land (Almere, Vinkeveen, Amsterdam, Utrecht, Ede).
Mocht je zelf een groep(je) hebben en een cursus op locatie willen, dan is dat ook mogelijk. Bijvoorbeeld bij een vereniging of bedrijf. Hierbij ga ik uit van 4 dagdelen of 2 dagen. Vraag vooral naar de mogelijkheden!
Deze cursus is uiteraard ook online (via Zoom) mogelijk. Dat staat dan bij onderstaande data aangegeven.
Daarbij is het handig als je webcam mobiel te gebruiken is (of via een 2e apparaat), zodat ik mee kan kijken op je kaart. Maar niet noodzakelijk. Op die manier is het veilig en gezond mogelijk om toch de cursus Kleinvaarbewijs 2 te doen.
Data
Op dit moment staan de volgende cursussen gepland (klik op de cursusnaam voor meer info):
10 april 2021, 09:30 - 11 april 2021, 16:30 | Klein Vaarbewijs 2 | Amorgos | Almere |
22 mei 2021, 09:30 - 23 mei 2021, 16:30 | Klein Vaarbewijs 2 | Amorgos | Almere |
12 juni 2021, 09:30 - 13 juni 2021, 16:30 | Klein Vaarbewijs 2 | Amorgos | Almere |
Cursusmateriaal
Zorg dat je een boek hebt bij aanvang van de cursus. Er zijn meerdere boeken op de markt die je kunt gebruiken bij de zelfstudie. De hieronder genoemde boeken kan je ook bij mij bestellen door een mail te sturen met adresgegevens. Dan ontvang je van mij een bericht met een betaallink en stuur ik het boek naar je op of neem het mee naar de cursus.
Naast je boek, gebruik ik powerpoint dia's. Deze ontvang je van mij vooraf via de email. Dat is een uittreksel van de belangrijkste onderwerpen en helpt je om de stof gestructureerd en beknopt tot je te nemen. Hier staan ook oefenopgaven in om de stof te herhalen.
Priveles
Liever les in je eentje? Wellicht bij jou thuis?
Ook dat is mogelijk. Dan kunnen we de inhoud afstemmen op jouw wensen en agenda.
Per dagdeel (2,5 uur) kost dit € 215,-. Dit is incl. btw en excl. reiskosten (€ 0,25/km, vanaf Utrecht, eerste 50 km inbegrepen).
Vul het contactformulier hieronder in, mail of bel voor meer informatie.
Zie ook de reacties van cursisten die je voor gingen!
Examens
Het afnemen van examens is door de overheid toegewezen aan één instantie: het CBR. Binnen het CBR is er een aparte afdeling voor de binnen- en recreatievaart. Met een eigen servicedesk en organisatie. Dat is de afdeling CCV.
Voor het examen geldt geen minimum leeftijd, maar het Vaarbewijs ontvang je pas als je 18 bent. Voor informatie over de examendata, prijs, plaats en inschrijving kan je de site van het CBR raadplegen. Examen doen kan bijna alle dagen van de week op 20 verschillende locaties in Nederland. Tip: plan je examen op tijd, zodat je vlak na de cursus examen kunt doen. Dan is alle kennis nog vers aanwezig.
Wetten en reglementen
Hieronder de links naar de diverse wetten en reglementen die voorbij komen bij het Klein Vaarbewijs. Ze openen vanzelf in een nieuw scherm.
Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige reglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan.
Binnenvaartpolitiereglement (BPR)
Het belangrijkste reglement waarover op het examen ongeveer 20 vragen gesteld worden (definities, verlichting, vaarregels).
Bijlage 7 met tekens en seinen uit het BPR
Rijnvaartpolitiereglement (RPR)
Geldig op de Rijn, Waal, Lek en Pannerdensch kanaal met een aantal aanpassingen en verschillen ten opzichte van het BPR. Hierover kan je ongeveer 5 vragen verwachten op het examen.
Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW)
Specifiek reglement voor dit gebied. Wordt behandeld bij Klein Vaarbewijs 2.
Scheepvaartreglement kanaal van Gent naar Terneuzen (SRKGT)
Specifiek reglement voor dit gebied. Hoef je inhoudelijk niet te kennen.
Scheepvaartreglement Eemsmonding (SRE)
Specifiek reglement voor dit gebied. Hoef je inhoudelijk niet te kennen.
Scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas (SRGM)
Specifiek reglement voor dit gebied. Hoef je inhoudelijk niet te kennen.
Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaringen op zee (BVA)
Specifiek reglement voor dit gebied. Hoef je inhoudelijk niet te kennen.
Scheepvaartverkeerswet (SVW)
Raamwet die verwijst naar de diverse reglementen. Belangrijk: artikel 27, over varen onder invloed.
Binnenvaartwet
Met Binnenvaartbesluit en Binnenvaartregeling. Hierin onder andere de algemene regels met betrekking tot de vaarbewijsplicht en technische eisen van schepen.
Wetboek van Koophandel
Slecht één artikel van belang: 785 over hulp bieden bij gevaar.
Kwaliteit
Om te laten zien dat kwaliteit en ervaring belangrijk zijn, is JasperJ aangesloten bij de Vereniging Instructeurs en Opleiders Kleinvaarbewijs (VIOK). Via deze vereniging zijn we een aanspreekpunt voor overheid en examenpartij CBR (CCV Recreatievaart). Zo zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Voor deze cursussen werken wij o.a. samen met:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |